

AGENDA BOARD OF LIVESTOCK MEETING

November 23 & 24, 2015

Capitol Meeting Room 152 Helena, MT

Monday	Agenda items may vary as much as one hour earlier or later. Items may be added or deleted up to 48 hours prior to the meeting. Look for changes at www.liv.mt.gov .		
Time 1:00 PM	CALL TO ORDER	Duration	
	 BOARD ADMINISTRATIVE ITEMS: Approval of Minutes: October 21, 2015 Approval of Chair Interim Actions 	10 minutes	
	OLD BUSINESS: Procedures & Guidelines Personnel Committee Updates Budget Committee Updates	20 minutes	
	DIVISION REPORTS:		
1:30 PM	Milk & Egg Inspection Bureau General Updates	20 minutes	
1:50 PM	Veterinary Diagnostic Laboratory Division Update on Positions AAVLD Meeting Autoclave Equipment Legislative Audit Lab Building Discussion (Board Member Request) 	70 minutes	
3:00 PM	Recess	15 minutes	
3:15 PM	Reconvene		
3:30 PM	Predator Control/Wildlife Services	15 minutes	
3:45 PM	Public Comment on Non Agenda Items Including: • ARM 32.2.406 Licensee Assessments (Milk Rule)	50 minutes	
4:35 PM	Producer/Producer Organization Comments	25 minutes	
5:00 PM	Adjourn		

Tuesday	Agenda items may vary as much as one hour earlier or later. Items may be added or deleted up to 48 hours prior to the meeting. Look for changes at www.liv.mt.gov .	
8:30 AM	Call to Order	
	DIVISION REPORTS CONTINUED:	
	 Centralized Services Division Per Capita Report Process Update Department Monthly Financial Report Legislative Audit/FSIS Internal Control Milk Control & Livestock Loss Board Updates 	90 minutes
10:00 AM	 Per Capita Information on Forms Fall Run Seasonal Employees Brands Enforcement IT Issues 	35 minutes
10:35 AM	Recess	15 minutes
10:50 AM	Reconvene	
	Meat & Poultry Inspection Bureau • General Updates	15 minutes
11:05 AM	Animal Health • Administrative Rule Revisions ○ 32.2.401 Fees ○ 32.3.212 Additional Requirements for Cattle ○ New Rule on Feral Swine ○ 32.3.220 Semen Shipped Into Montana • General Updates	30 minutes
11:35 AM	Set Date for Next Board Meeting	10 minutes
11:45 AM	Legal Counsel Updates	30 minutes
12:15 PM	Comments from the Public on Non Agenda Items	20 minutes
12:35 PM	Executive SessionPersonnel Matter & Litigation Strategy	60 minutes
1:35 PM	Adjourn	